Osteopathie Budel
Marktstraat 2
6021 CG Budel

0495-470144
info@osteopathie-budel.nl

baby3Met welke klachten bij (huil)baby’s en kinderen kunt u bij een osteopaat terecht?

- Veel huilen 
- Slaapproblemen
- Vormveranderingen in de schedel
- Scheefstand van hoofd en/of romp
- Overstrekken
- Voorkeursrotatie
- Reflux
- Darmklachten (diarree, obstipatie)
- Slikproblemen
- Onrustig zijn 
- Driftig zijn/prikkelbaarheid
- Dyslexie
- ADHD
- KISS – syndroom
- Leer- en concentratiestoornissen
- Niet graag op de buik of rug willen liggen

De osteopaat en het KISS-syndroom

“KISS” staat voor “Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Storung”. Deze term is een verzamelnaam voor functiestoornissen in het bovenste deel van de wervelkolom, in het bijzonder de bovenste nekwervels en de hals, welke kunnen leiden tot meerdere van hierboven genoemde symptomen.

Het KISS-syndroom kan verschillende oorzaken hebben zoals een geboortetrauma, voedingsproblemen, allergieën,… om de daadwerkelijke oorzaak van het KISS-syndroom te helpen opsporen kunt u bij een osteopaat terecht. Al is het maar om de aanwezigheid van geboortetrauma’s uit te sluiten.

Echter niet alleen het theoretisch omschreven KISS- syndroom behoord tot het behandel gebied van de osteopaat. Net als bij volwassen zal het gehele lichaam van de baby onderzocht worden. Zo kunnen problemen in de schedel of de buik ook klachten veroorzaken.


Waarom hebben sommige baby’s/kinderen klachten en andere niet?

DSC 0518De meeste problemen bij pasgeborenen ontstaan als gevolg van een moeizame bevalling. Tijdens de geboorte dient het kind immers verschillende draaiingen te maken ten einde zich door het geboorte-kanaal te bewegen, en ondervindt hierbij, vooral ter hoogte van nek en schedel enorme weerstand van het bekken van de moeder.

Deze kunnen problemen ter hoogte van de schedel, hals, wevelkolom, heupgewricht, organen, etc. veroorzaken, welke op hun beurt kunnen leiden tot 1 van de hierboven opgesomde klachten.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken kunnen ook kinderen die na keizersnede geboren worden geconfronteerd worden met geboorteklachten. Deze kunnen eveneens veroorzaakt worden door de eerdere poging een natuurlijke geboorte tot stand te brengen, waarbij het kind vaak langdurig met het hoofdje in het geboortekanaal gefixeerd zat of om de hierna genoemde reden:

Los van het geboorteproces kunnen klachten bij kinderen ontstaan doordat de pasgeborene in de baarmoeder een verkeerde houding had.


Mijn kind is geen huilbaby dus een bezoek aan een osteopaat is overbodig?

Alhoewel een consultatie bij een osteopaat meestal aangegrepen wordt als “laatste redmiddel” is het aan te raden uw kind enkele weken na de geboorte preventief te laten onderzoeken. Het kind hoeft immers geen huilbaby te zijn om met fysieke beperkingen te worstelen, welke zich op latere leeftijd nog tot allerlei klachtenpatronen kunnen ontwikkelen.

Bijvoorbeeld: een kind met een asymmetrie in de schedel hoeft niet noodzakelijk de kenmerken van een huilbaby te hebben. Het is tevens belangrijk om weten dat net het zeer jonge kind het eenvoudigst te behandelen is. Reden is dat de schedel nog zeer soepel en beweeglijk is.


Wat kan een osteopaat betekenen voor u en uw kind?

DSC 0532Middels vele studies en jarenlange ervaring in het behandelen van kinderen heeft deze categorie patienten mijn persoonlijke voorkeur qua behandeling. Mede omdat een goede start van een pasgeborene zo belangrijk is voor het verdere leven!

Eerst en vooral is het belangrijk te benadrukken dat pasgeborenen en kinderen op een zeer zachte behandeling kunnen rekenen .

Een osteopatische behandeling bij pasgeborenen en kinderen is zeker nuttig aangezien een behandeling op jonge leeftijd preventief werkt ten aanzien van allerlei klachten welke op volwassen leeftijd moeilijker te behandelen zijn.